PoMoDeVo / postmoderne devotie

Omzien om vooruit te kijken

Bespiegelen

leave a comment »

Het is stil op PoMoDeVo. Maar dat is prima, want stilte hoort bij bezinning en bespiegeling.

BESPIEGELEN -be- plus spiegelen -bedenken -beschouwelijkheid -beschouwen -contemplatie -mediteren -Nederlands werkwoord -overdenken -overpeinzen -peinzen -naderhand beschouwen -nadenken

Een zwaan die over het water gaat is een toonbeeld van rust. Totdat je onder water kijkt en ziet hoe hard daar getrappeld wordt. De mensen achter PoMoDeVo zijn ook druk bezig – ieder in eigen kring, maar soms raken die kringen elkaar als in een waterspiegel.

Afgelopen vrijdag was er zo’n moment. Otto de Bruijne had een besloten brainstorm (hersenhoos) bijeenkomst georganiseerd en ik ben nog altijd bezig om alle indrukken een plaats te geven. Het besloten karakter brengt met zich mee dat we hier niet inhoudelijk uit de school kunnen klappen, maar ik mag vast wel zeggen dat we samen hebben nagedacht over de toekomst van de kerk in ons land. In zekere zin was dit een postmoderne ontmoeting – vrijheid om te denken en te dromen – als was het een vriendelijke zwanendans… We weten nog niet waar het toe leidt en waar het ‘goed’ voor is, maar ik heb er in alle rust van genoten.

Een aantal keren kwam de (post)moderne devotie ter sprake. Een geleerde dame noemde haar boek met de titel Moderne Devoties. En na afloop van de presentaties sprak ik met Benjamin Louwerse – auteur van de roman Imitatio.

Blijft het hier zo stil? Nee, dat is niet de bedoeling. Otto de Bruijne is gevraagd om een bijdrage te leveren aan dit blog en ook Jos Douma bezint zich op een vervolg.

Zelf ga ik verder met waar ik gebleven was: de herlezing van de Navolging van Christus. En dat doe ik zoals je een goede fles wijn leegdrinkt: glas voor glas en slok voor slok.

Is daar nog iemand? Laat gerust van je horen – in dit virtuele klooster kennen we geen zwijgplicht.
En over zwanen gesproken: onderstaand filmpje maakte ik een paar maanden geleden tijdens een wandeling. Kijk en geniet mee (het geluid mag wel uit). [Paul Abspoel]

Advertenties

Written by abspoel

februari 15, 2010 bij 5:05 pm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: