PoMoDeVo / postmoderne devotie

Omzien om vooruit te kijken

Leo Fijen en Postmoderne Devotie

with one comment

leofijenOmdat ik de thematiek van Postmoderne Devotie meer dan boeiend vind, was ik weer even aan het googelen. En dat leverde verrassende informatie op! In zijn boek ‘Het wonder van Maartensdijk. Hoe een kleine gemeenschap leeft met God’ komt in hoofdstuk III ‘Kansen voor de lokale kerk’ zowaar een paragraaf voor met de titel: ‘Postmoderne devotie van parochies’. Wellicht dat Leo Fijen dus de ‘uitvinder’ van deze nieuwe term is!

Ik heb het boek niet, maar google.books geeft veel prijs. Helaas net niet de pagina’s over ‘postmoderne devotie’. Wel vind ik een aantal citaten die helemaal in de lijn liggen van het vormgeven van gemeenschap en het disciplineren van de innerlijkheid:

De lokale kerk als oefenplaats van spiritualiteit: is dat niet een mooie en uitdagende gedachte? (109)

De toekomst van de kerken is aan de lokale geloofsgemeenschap die veel meer oefenplaats van spiritualiteit zou kunnen zijn. De geschiedenis geeft ons wijze raad en Ad van Luyn, de bisschop van Rotterdam, is daarbij onze originele leraar. Hij herinnert in zijn boeiende bundel ‘Modern en devoot’ aan de betekenis en onstaansgeschiedenis van de Moderne Devotie. (117)

De toekomst van de kerk is aan kleine gemeenschappen die zoals de moderne devoten van toen buurten in de kerk en kerken in de buurt, die op eigen initiatief en van onderop hun persoonlijke gelovige weg zijn gegaan en die de straat op gaan. (122)

Kapel is de ruimte van het individuele engagement, van de postmoderne devotie. Misschien is de kapel ook wel het kerkgebouw van de toekomst. (124)

Dat klinkt allemaal behoorlijk monastiek, emerging en postmodern devoot! Ik ga snel zien dat ik een exemplaar van dit boek te pakken  krijg om ook Leo Fijens pagina’s over postmoderne devotie te kunnen lezen.

Advertenties

Written by josdouma

oktober 22, 2009 bij 9:40 pm

Eén reactie

Subscribe to comments with RSS.

  1. Dat klinkt zeker interessant, Jos! Ik krijg steeds meer zin om dergelijke mensen eens te ontmoeten en “uit te horen”. Eerst maar eens lezen. Volgend jaar kunnen we misschien eens een PoMoDeVo-dag organiseren met lezingen van jou, Otto de Bruijne, Leo Fijen, Mink de Vries, Benjamin Louwerse… Ik heb er nu al zin in!

    Paul

    oktober 22, 2009 at 11:10 pm


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: