PoMoDeVo / postmoderne devotie

Omzien om vooruit te kijken

Jos Douma’s bijdrage

with 8 comments

DeNavolgingVanChristusGisteren kwam hier al snel na het openen van dit blog een positieve reactie van Jos Douma binnen. Hij heeft in christelijk Nederland al veel mensen enthousiast gemaakt voor een op Christus gerichte spiritualiteit. Ik kan me voorstellen dat er voor hem veel herkenning is wanneer hij zich verdiept in de Moderne Devotie.

Ik greep deze kans aan om Jos te vragen een bijdrage te leveren aan dit ‘studieblog’, maar dankzij de link die hij mij gaf (op die pagina nog even op het kopje MODERNE DEVOTIE klikken!) zag ik dat hij al een persoonlijke leesimpressie van Thomas a Kempis’ De Navolging van Christus geschreven heeft. Klik op deze link en de PDF is (met vriendelijke toestemming van de auteur!) direct beschikbaar. Doe er je voordeel mee. Reageren kan bij Jos en – dat zou leuk zijn – op dit blog.

Dit nog. Als je wilt meedenken over een herwaardering van de Moderne Devotie – met de achterliggende vraag: is het in de Lage Landen tijd voor een Postmoderne Devotie? – dan is je inbreng welkom. Bijdragen is essay-vorm met een maximale omvang van 800 woorden. (Maar je mag wel lange woorden gebruiken met veel lettergrepen ;-))

Foto linksboven in deze blogpost: dit is mijn exemplaar van ‘De Navolging van Christus’. Voorin heb ik met balpen geschreven: “Paul Abspoel september/oktober 1986”. Op de tegenoverliggende pagina staat met potlood “10–” (Geen geld voor zo’n mooi boek. En het waren nog guldens, natuurlijk). Ook grappig: ik kom in dit boek nog een oude literatuurlijst tegen die ik nu op mijn posterous site heb geparkeerd. Kijk even – misschien doe je inspiratie op!

Advertenties

Written by abspoel

oktober 20, 2009 bij 12:04 pm

8 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Beste Jos Douma en Paul Abspoel,
  gegrepen door de Navolging van Thomas a Kempis kom ik opeens jullie namen en gedachten tegen over de Moderne Devotie.
  Thomas heeft mij zo weten te pakken dat ik het een voorrecht vond om het boek in de taal van nu te hertalen, voor jong en oud en zonder moeilijk jargon.
  Dat boek is nog zeker te bestellen, het nieuwe boek over de Post Moderne Devotie nog niet, die komt namelijk in november pas uit.
  Hartelijke zegengroet,
  Mink de Vries

  Mink de Vries

  oktober 20, 2009 at 4:34 pm

  • Nou, dat is nog eens een mooie reactie! 🙂

   Beste Mink,
   “Ik schreef vanochtend op deze kleine plek in cyberspace: Mocht Mink de Vries dit lezen, het lijkt me leuk om kennis te maken…” etc. etc.
   Maar die zin liet ik niet staan (oh, kleingelovige) want ik dacht dat het zeer onwaarschijnlijk was dat dit echt zou gebeuren. En zie hier! Ha, ha.
   Het boek heb ik besteld en mijn collega’s uit de boekhandel in Driebergen lieten me per omgaande weten dat het nog niet verschenen is.
   Dit blog is verder een spontaan initiatief – aangewakkerd door de afsluitende woorden van de toespraak die Otto de Bruijne bij de jaarvergadering van de Evangelische Alliantie hield. Ook ik verlang naar geestelijke vernieuwing in dit land – niet ingeperkt door kerkmuren.
   Het audiobestand met de toespraak van Otto de Bruijne is nog terug te beluisteren – zie mijn blog http://www.vrijspraak.wordpress.com
   Maar nu we elkaar toch ‘spreken’ … mag ik dat artikel uit ND hier plaatsen? Het stond er al heel even, maar ik haalde het weg omdat ik geen auteursrechten wil schenden.

   abspoel

   oktober 20, 2009 at 4:50 pm

   • Beste Paul,

    Ik heb de toespraak van Otto de Bruijne beluisterd en de passage waar hij de Moderne Devotie noemt even uitgeschreven (50:13 tot 51:18) zodat we nu en later weten welke opmerkingen dit PoMeDoVo-initiatief hebben aangewakkerd!

    “En toen zag ik plotseling in mijn gedachten het idee dat de organisaties in ons land veelal landelijk gepositioneerd zijn, gemeentes veelal lokaal, maar allemaal voor zich. En ik zit me af te vragen: hier gaat iets als het ware toch verloren in de synergie, in een plaats of een regio – laten we zeggen de Hanzesteden, of Zwolle en omgeving – waarin je als het ware een nieuwe soort Moderne Devotie – ja daar komt ie, daar komt ie! – een nieuwe gemeenschappen vormt, zoals de Sint Egidius gemeenschap in de katholieke kerk, waarbij mensen zich met elkaar verbinden op een voor mijn part soort leken-achtige orde contract, en met elkaar de fakkel dragen, niet meer een bobo-cultuur van een charismatische leider, die allemaal de dingen doet, maar een collectief dat zich wil geven aan een urbane of een regionale situatie, een stad met vijf zes zeven kernen er omheen.”

    Misschien kun je deze zinnen ergens een wat prominentere plek op dit weblog geven.

    Jos Douma

    oktober 21, 2009 at 8:15 am

 2. Beste Paul,
  leuk om elkaar op deze manier te treffen.
  Wat betreft het plaatsen van het artikel over Post Moderne Devotie, daar heb ik geen enkel bezwaar tegen.
  Dit artikel is ook de aanleiding geweest voor Kok Kampen om mij te vragen er een boek over te schrijven.
  Ik kan je trouwens aanraden om de hertaling van de navolging te lezen. Voor meer artikelen over de navolging, zie ook google onder mijn naam.
  Via de mail stuur ik je nog wel een artikel over de crisis door Thomas a Kempis.
  Hartelijke groeten,
  Mink

  Mink de Vries

  oktober 20, 2009 at 5:09 pm

 3. […] al een reactie te krijgen van Mink de Vries, hertaler van De Navolging van Christus. Kijk zelf maar hier. Ik ga het blog openstellen voor gelijkgestemden. Mail me als je iets bij te dragen hebt! abspoel […]

 4. Beste mensen, mede broeders en zusters,
  mooi om te zien, te horen en te merken dat de geest van God zo aan het werk is. Voel je welkom op vrijdag 20 nov. op Hogeschool Windesheim om 15.00 uut of bij de presentatie van het boek de navolgimng Nu op zaterdag 21 november om 15.00 uur in het kerkje van Windesheim,de oude bierbrouwererij van het moderklooster van de Moderne Devotie. Sprekers zullen onder meer zijn Lutsen Kooistra (hoofdred. Friesch Dagblad, Clemens Hogensteyn(kenner van de Moderne Devotie)HARTELIJKE ZEGENGROETEN, MINK

  mink de vries

  november 17, 2009 at 10:37 am

 5. correctie, het moet natuurlijk Navolging Nu zijn en
  moederklooster. Voor de lezing van Benjamin Louwerse op vrijdagmiddag 20 november wordt een kleine vergoeding van 5 euro gevraagd, de presentatie van de Navolging NU is gratis toegankelijk, kom wel op tijd svp.
  Groeten van Mink, die even weer te snel wilde

  mink de vries

  november 17, 2009 at 10:41 am

  • Beste Mink, ik ben al een aantal dagen thuis gebleven en heb daar ook met ziekte te kampen (jawel, de griep). Het is niet verstandig om naar Zwolle te gaan, al vind ik het jammer dat ik er niet bij kan zijn. Be blessed. Wellicht een volgende keer!

   abspoel

   november 18, 2009 at 12:02 am


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: