PoMoDeVo / postmoderne devotie

Omzien om vooruit te kijken

Postmoderne Devotie

with 4 comments

Vandaag heb ik het plan opgevat om met een aantal gelijkgestemden (die zich nog moeten aanmelden) wat studie te maken van de Moderne Devotie.

In de tijd dat ik mijn HBO-opleiding deed om leraar Geschiedenis en Nederlands te worden, had ik al een fascinatie voor Thomas a Kempis (De navolging van Christus), Geert Groote en zijn beweging ‘De Moderne Devotie’.

Aangestoken door een lezing van Otto de Bruijne (tijdens de EA Jaarvergadering in oktober 2009) wil ik nu opnieuw de geschiedenis induiken om te (her)ontdekken wat de Moderne Devotie in die tijd betekende en wat wij er vandaag van kunnen leren. Dit alles in de hoop dat we een beweging kunnen vormen die een soort Postmoderne Devotie gaat worden. Lijkt me een mooie verzamelnaam voor een veelheid aan initiatieven.

Dit blog heb ik gereserveerd om essays te posten, ideeën te verwoorden, gedachten uit te wisselen rond deze thematiek. Als je een bijdrage hebt, laat het me weten – dan neem ik deze geheel of gedeeltelijk over of verwijs ik naar jouw blog met een link.

Advertenties

Written by abspoel

oktober 19, 2009 bij 1:59 pm

4 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Postmodern = denk ik: je blog openstellen voor meerdere auteurs… Dat lijkt me nog eens gaaf. Liefst een veelheid van mensen. Ik weet niet of deze reactie met de inhoud van deze blog te maken heeft, maar moest er aan denken toen ik je beschrijving las.

  Niels

  oktober 19, 2009 at 2:25 pm

 2. Hey, Niels. Dat is zeker mijn bedoeling. Ik ben een veel te sociaal dier om hier in mijn eentje fijn postmodern devoot te gaan zitten wezen. Wanneer kan ik je eerste bijdrage verwachten?

  abspoel

  oktober 19, 2009 at 2:31 pm

 3. Hoi Paul,

  Meer dan boeiend!

  Lees op de webpagina die aan mijn nieuwste boek ‘De ontmoeting. 12 uren met Jezus – retraiteboek’ eens de tekst die in beeld komt als je op de link ‘moderne devotie >’ klikt!

  http://www.josdouma.nl/retraite/

  Is jou bekend dat Mink de Vries, die de Navolging van A Kempis in jongerentaal heeft overgezet, dit najaar met een boek komt dat als titel heeft ‘Navolging NU. PostModerne devotie’? Ik wist het tot vijf mnuten geleden in elk geval niet (meer). Wat ik wel wist is dat hij in het Nederlands Dagnblad een tijd geleden een pleidooi heeft gevoerd voor ‘Postmoderne Devotie’. En even googelen op ‘Postmoderne Devotie’ brengt dan al snel dit nieuws in beeld! Helaas kan ik het ND-artikel niet meer terugvinden via internet. Wat ik wel net (weer) ontdek is dat het genoemde boek vermeld staat in de najaarsaanbieding 2009 van Kok Kampen.

  Hartelijke groet,

  Jos

  Jos Douma

  oktober 19, 2009 at 10:33 pm

  • Ja, ik wist het – en ik wist het ook niet meer! Ik heb zelfs met Mink de Vries gebeld toen ik over zijn project hoorde. Het boek was toen al aan de collega’s toebedeeld. Ik ging op Postmoderne Devotie zoeken (denkend dat ik origineel was, ha ha) en zag dat deze naam inderdaad gebruikt is. Het boek heb ik vanmiddag direct besteld. Wil je meelezen en er op deze plek een essay van max. 800 woorden over schrijven? Dat ga ik zelf ook doen – hopend op interessante bijdragen van mede-navolgers 😉
   Directe aanleiding was de inleiding van Otto de Bruijne. Zie mijn Vrijspraak blog, er is een link naar het totale audiobestand. De moeite van het beluisteren meer dan waard! Je kunt ook direct deze link gebruiken http://bit.ly/4en9QS
   Ik ga morgen even op m’n gemak jouw link bekijken. Bedankt!!

   abspoel

   oktober 19, 2009 at 11:12 pm


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: